07.11.07

ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ ПОЛЬЩІ У ЛЬВОВІ ПЕРЕТВОРИВСЯ НА РІЗАНИНУ КОЛІС

Учора ввечері (6 листопада) у центрі Львова біля Оперного театру виникла сутичка між польськими дипломатами та львівськими муніципалами – працівниками служби евакуаторів Львівської міської ради, яка має назву ЛКП «Муніципальна дружина». Міжнародний скандал, який, вочевидь, спровокує гучну реакцію у Києві та Варшаві, стався під час того, як польська громада Львова святкувала в Оперному театрі річницю здобуття Польщею незалежності.(11 листопада — День незалежності Польщі). Про це повідомив кореспондент ЗІКу з місця події.

12.15 Львівський чиновник від транспорту вважає, що червоний номер 014 ССОО 25 на «Вольво», яке повантажили на евакуатор, не є дипломатичним

Учора увечері (6 листопада) від оперного театру забрали автомобілі зі звичайними номерами. Та евакуатор не забирав жодного автомобіля з дипломатичними номерами. Про це сьогодні, 7 листопада, у коментарі ЗІКу повідомив начальник управління транспорту та зв’язку Львівської міської ради Микола Шкурган.

«Працівники ЛКП «Муніципальна дружина» побачили автомобіль-порушник. Оскільки таких машин, виставлених, немов на виставку біля Опери було багато, приїхало кілька евакуаторів», – зазначив Микола Шкурган.

За словами пана Шкургана, ніхто евакуатор не викликав, оскільки він працює постійно з 8.00 до 22.00.

«Я не вважаю, що стався скандал. До входу в Оперний театр не можна під’їжджати автомобілем. Тим більше, ці авто заблокували в’їзд до театру. Зважаючи на техніку безпеки, це може створити певні проблеми. Коли в Опері проводяться якісь заходи, усі вважають, що необхідно під’їжджати під сам театр і покинути машину біля входу. Це неповага до нас та до нашої культури, адже є визначені місця паркування», – додав пан Шкурган.

Разом з тим, іншому чиновнику, начальнику управління інформаційної політики Львівської міської ради Остапу Процику відомо, що біля Львівської опери були машини з дипломатичними номерами.

«Я на місці події не був, однак мені відомо, що дипломатичні автомобілі евакуйовувати ніхто не збирався. Їх хотіли просто переставити, оскільки вони знаходилися просто перед входом до Оперного театру», – зазначив Остап Процик.

На його думку, інцидент між польськими дипломатами та муніципальною дружиною вже вичерпано:«Польська сторона зрозуміла, що правила є правилами. Як би ми не шанували наших сусідів, однак потрібно дотримуватися правил. Поляки добре знають, як поводяться у їхній країні у таких випадках».

11.48 Поляки не зверталися в МЗС України щодо вчорашнього конфлікту у Львові

Про вчорашній конфлікт між польськими дипломатами та львівськими муніципалами в Міністерстві закордонних справ України нічого не знають. Про це сьогодні, 7 листопада, повідомив у коментарі ЗІКу речник МЗС України Андрій Дещиця.За його словами, ніяких звернень щодо конфлікту у Львові від польської сторони до МЗС України не було.

11.24 Проти трьох осіб, які учора порізали колеса львівських евакуаторів, порушено кримінальну справу, – Михайло Цимбалюк

Проти трьох осіб, які учора прокололи колеса львівських евакуаторів, буде порушено кримінальну справу. Про це сьогодні, 7 листопада, у коментарі ЗІКу повідомив начальник ГУ МВСУ у Львівській області, генерал-майор Михайло Цимбалюк.

За словами М.Цимбалюка, троє затриманих – мешканці Львова, непрацюючі. Зараз перевіряється причетність порушників до однієї зі сторін конфлікту. За попередньою інформацією, ці особи були сторонніми у цьому конфлікті біля Львівської опери, і здійснили такі дії з хуліганських спонукань.

За інформацією ЗІКу, учора, 6 листопада, до правоохоронців звернувся гр. М., представник ЛКП «Муніципальна дружина», який заявив, що 6 листопада невідомі особи о 19.10 біля Львівської опери пошкодили колеса трьох евакуаторів. Справу передали у відділ розшуку.

10.45 З таким ставленням до іноземців, яке учора біля Опери продемонструвала місцева влада, Львову не варто сподіватися на інвестиції, – банкір Кубів

Львівська міська та обласна влада заздалегідь знали про те, що 6 листопада у Львівській опері має відбутися імпреза за участі польської громади Львова та гостей з Варшави, Любліна, Холма, бо була відповідна заявка. Але чомусь не було забезпечено для останніх ділянку для машин. Про це у коментарі ЗІКу повідомив учасник імпрези в Львівській опері та свідок інциденту перед театром, голова правління ВАТ «Кредобанк» Степан Кубів.

«У мене є погана звичка – курити, через що я вийшов під час перерви на вулицю, – зазначив Степан Кубів. – Бачу, тут працюють евакуатори. Моя позиція, як громадянина Львова, однозначна. Заявка на Львівський оперний була відома місту і області. У нас достатньо є муніципальної міліції, щоб забезпечити тимчасову ділянку для гостей, які прибули з Польщі. Все має бути організовано етично, щоб не псувати людям свято. Бо не кожен, хто приїхав з Польщі, знає про львівські порядки».

Степан Кубів додав, що з таким ставленням до іноземців, Львову не варто сподіватися на значні інвестиції.

10.22 Евакуатори надали полякам послуги із комфортного сервісу?

«Учора у нас було дуже багато поважних офіційних та духовних осіб: кардинал, дипломати, люди, які приїхали на чолі урядових та громадських делегацій. І раптом ні з того ні з сього почали забирати машини з дипломатичними номерами,» — так прокоментував директор Львівської опери Тадей Едер інцидент, що трапився учора ввечері під час того, як польська громада Львова святкувала в театрі річницю здобуття Польщею незалежності.

«Конфлікт ми владнали в такий спосіб: я змушений був передзвонити в міську раду, Садового не було, але його помічник сказав, що машини насправді не забирали, а просто взяли на евакуатори, потім зрозуміли, що до чого й перевезли на ті місця, де вони мали стояти. Перед тим машини були перед театром. Театр не має спеціальних місць для паркування. Є тільки заїзди. Але коли проводиться така імпреза, де є стільки віп-персон, і, відповідно, дуже багато машин, то заїзди не забезпечать потреби», – сказав Тадей Едер.

00.19 Біля Львівської опери виникла сутичка між польськими дипломатами та львівськими муніципалами: сторони примирив чоловік із ножем

Учора ввечері (6 листопада) у центрі Львова біля Оперного театру виникла сутичка між польськими дипломатами та львівськими муніципалами – працівниками служби евакуаторів Львівської міської ради, яка має назву ЛКП «Муніципальна дружина». Міжнародний скандал, який, вочевидь, спровокує гучну реакцію у Києві та Варшаві, стався під час того, як польська громада Львова святкувала в Оперному театрі річницю здобуття Польщею незалежності.(11 листопада — День незалежності Польщі). Про це повідомив кореспондент ЗІКу з місця події.

Отож, увесь рейвах спричинився буквально через те, що біля головного входу до Опери припаркувалося кілька іномарок. Як розповів ЗІКу очевидець, спершу прибув один евакуатор і повантажив на платформу авто, що притулилося найближче до парадних дверей театру. Це була Ауді з українськими номерами. Вона зникла у темряві. Чужим ходом.

За мить по тому до Опери злетілось ще три евакуатори. Знову ж таки, за словами очевидця, муніципали швиденько завантажили інші дві іномарки. І раптом звідкись взявся якийсь молодик і на очах ошалілої публіки прорізав по колесу у кожному з трьох евакуаторів, один з котрих стояв просто на дорозі, не встигнувши прилаштуватись до своєї жертви. Зухвальця спіймали майже одразу. Прибула справжня міліція на «Ниві». Далі кореспондент ЗІКу на власні очі бачив, як месника, який говорив українською і поводився гідно і пристойно, запакували у ту ж таки «Ниву». Мотиви його вчинку поки що невідомі.

А до того зчинився галас. З Опери один за одним почали виринати збентежені поляки. І що вони уздрівали? Перед їх носом два евакуатори, а на них дві автівки. Одна з них явно їхня – «Вольво» з червоним дипломатичним номером – 014 ССОО 25. Міліція, що когось чомусь заарештовує. Що діється? Муніципалів упрошувати довго не довелось. Їм, з пробитими колесами, було не до міжнародного права взагалі, і польського його варіанту зокрема. Вони розвантажували трофеї на місце. До речі, інша автівка, яка, як і польська, знову приземлилась під Оперою, була Опелем з номером 14 777-57 ТА. Користується нею, інформація неперевірена, високопоставлений чиновник Львівської ОДА.

Тим часом на площі перед Оперою з’явилося кілька камер польського телебачення. Компанію їм склали львівські камери. Муніципали міняли колеса, а українсько-польська публіка жваво, а подеколи жорстко дискутувала. Поляки обурювалися «незнанням українців міжнародної юриспруденції, коли і дипломат недоторканний, і його машина». Спалахнула навіть незначна словесна дуель, що загрожувала перерости у сутичку – між звичайним перехожим-українцем та людиною, що відрекомендувалася кореспонденту ЗІКу, як водій Осуховського. Проте один з представників польської сторони відтягнув співвітчизника в бік.

Натомість працівники ЛКП «Муніципальна дружина» розповіли, що на майданчик перед Оперою вони прибули за викликом, що є порядок, якого слід дотримуватися не залежно від посад і громадянства. До речі, самі поляки у розмові із львівськими журналістами погоджувалися, що паркуватися біля Варшавської опери – нечувана річ. Дехто розмірковував далі: а чи чувано, щоб українська громада святкувала річницю України у якомусь поважному Оперному театрі Польщі. Про меч-щербець і написи на цвинтарі Орлят не згадували. Але і поляки мали рацію: щоб від когось вимагати порядку, треба самим його дотримувати. Власне, згодом ЗІКу стало відомо, що машина, яку львівські муніципали таки встигли прибрати з площі перед Оперою, належить українському консулові у польському Холмі.

Та найцікавіше те, що у той час, коли сучасні оборонці Львова, озброєні кранованими машинами, без огляду на чини, національність та дипломатичну недоторканність запроваджували світову справедливість перед Оперою, їхній шеф, міський голова Львова Андрій Садовий у середині тої ж таки Опери віддавав шану державницькому духові братнього слов’янського народу. Черги перед консульством котрого у Львові не додають ні слави, ні гідності нікому. У суперечці з українцями поляки вдавалися до такого контраргументу: мовляв, Ви біля нашого консульства паркуєтесь де хочете і як хочете.

Настала розв’язка. Одні пішли дослуховувати концерт, інші – ладувати евакуатори. Про долю третьої сторони чекаємо новин з міліції.

ЗІК

2 коментарі:

Анонім сказав...

Я дуже люблю слово віп (від англ. vip - very important person, дуже важлива особа). Мене від нього просто починає тіпати. По суті це людина проти якої інші - просте бидло. Для них не писані закони. Отак ми живемо.
//Stan. Мені не байдуже.

Анонім сказав...

Поляки у Львові - віп, самі львів'яни - ніхто. Це місто давно вже не належить Польщі, пора це зрозуміти.
//Stan. Мені не байдуже.